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SUBJECT: Reporting of Rental Income from Pre-Schools

IMPORTANT INFORMATION

The Department received a question concerning the issue of reporting
rental income from pre-schools as a local resource for the district. The
Department forwarded this question to the Attorney General’s Office for
their opinion. Basically, their question revolves around the issue of the
interpretation of W.S.21-15-109(c)(i)(A), which mandates the reporting of
rental income from pre-schools as a local resource, and W.S.21-13-
310(a)(xv) which excludes rental fees as a local resource.

The attached informal opinion states that a “school district is required to
report rental fees collected from preschool programs on the WDE-100,
but only if the district includes the space used for the program within its
gross square footage.”

As a result of this opinion, the Department asks that districts report
rental income from pre-schools which are included within the gross
square footage funded by the School Facilities Commission as a local
resource.

If you have any questions regarding this requirement, please contact
Fred Hansen at fhanse@state.wy.us or 307-777-7804.
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Dr. Jim McBride

State Superintendent of Public Instruction
Wyoming Department of Education
Hathaway Building, Second Floor

2300 Capitol Avenue

Cheyenne, Wyoming 82002-0050

RE: Request for informal legal opinion on rental income from preschools.
Dear Dr. McBride:

You recently requested the opinion of the Attorney General on the following
question:

Should rental income from pre-schools be treated as a local
resource on the WDE-100?

SHORT ANSWER

Yes. If a district includes the space used for preschool programs within its total
gross square footage, and meets the requirements of WyO. STAT. ANN. §§ 21-15-
109(c)(I)(A)(T) through (VI) (2007), the district must report the fees collected from such
preschool programs as a local resource. '

DISCUSSION

Wyoming statute gives districts the option to offer part-time preschool programs.
“The board of trustees of a school district may permit the enrollment of pupils in a part-
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time preschool program with a curriculum based on developmentally appropriate
practices funded by the district.” WYO. STAT. ANN. § 21-4-302(c) (2007). The state is
not required to provide the districts with the necessary funds to support and sustain these
preschool programs. The Wyoming Supreme Court, in Campbell County Sch. Dist. v.
State, 2008 WY 2, 181 P.3d 43 (Wyo. 2008) held that “the constitution does not require
the state to provide the necessary funds for each district to offer voluntary pre-schools|.]”
Id at 9 88, at 70. See also, WYO. STAT. ANN. § 21-4-302(c)(ii) (2007) (“A pupil who
enrolls in such a preschool program shall not be included within the district’s average
daily membership (ADM) for purposes of receiving state funds or within any other
school funding formula for purposes of receiving funds from the state, unless the pupil
has attained the minimum age for registration in kindergarten as provided in subsection
(b) of this section[.]”).

While a district cannot receive ADM for preschool programs, it can include the
space used for preschool programs as part of its gross square footage, so long as it
simultaneously reports the rental income from such programs as a local resource on the
WDE-100. WYO. STAT. ANN. § 21-15-109(c)(i)(A) (2007) sets out the requirements for
preschool rental income with relation to major maintenance funding as follows:

The gross square footage of any school building or facility
within the district which is not used for purposes of delivering
the required educational program shall not be included within
the district's total gross square footage computed under this
section, except for the square footage of any district school
building or facility which would otherwise be treated as a
closed building under paragraph (c)(iv) of this section or is
determined to be surplus, and following approval of the
commission, the building or facility is being used for the
provision of one (1) of the programs specified in subdivisions
(I) through (III) of this subparagraph and the district complies
with subdivisions (IV) through (VI) of this subparagraph:

(I)  Child care programs certified to operate in
Wyoming under W.S. 14-4-101 through 14-4-
1111; or

' Preschool programs are included under the statutory definition of a “child caring
facility.” See WYO. STAT. ANN. § 14-4-101(a)(vi)(K) (2007).
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(ID)

(11D)

- (Iv)

V)

(VI)

Developmental preschool programs’ receiving
state  financial assistance for program
operations; or

Fducational programs and services provided
through a board of cooperative educational
services under W.S. 21-20-101 through 21-20-
111 in which the district is a participant in the
cooperative agreement; and

The district incorporates this use of closed or
surplus buildings into its facility plans required
under W.S. 21-15-116; and

The district reports any fees or payments
received or collected for this use of closed or
surplus buildings as a local resource for
purposes of foundation program computations
under W.S. 21-13-310(a)(xv); and

The district limits the lease agreement for the
use of the closed or surplus building to not more
than one (1) year subject to termination by the
district at any time prior to expiration of the one
(1) year period if necessary for provision of
district educational programs.

WYO. STAT. ANN. § 21-15-109(c)(i)(A) (2007).

Giving effect to the plain and ordinary meaning of WyoO. STAT. ANN. § 21-15-
109(c)(i)(A) (2007), the legislature clearly intended that, in order for a district to include
square footage used for such preschool programs as part of its gross square footage, it
must also report any fees or payments received from the preschool program as a local
resource. See WYO. STAT. ANN. § 21-15-109(c)(1)(A)(V) (2007) and BP Am. Prod. Co.
v. Dep’t of Revenue, 2005 WY 60, & 15, 112 P.3d 596, 604 (Wyo. 2005) (“When a
statute is sufficiently clear and unambiguous, we give effect to the plain and ordinary

2 Federal requirements under free appropriate public education (FAPE), and Wyoming
statute, include preschools within the required special education and related services,
which the state must provide to children with disabilities. See 20 U.S.C. § 1401(9)(C)

(Supp. 2005) and WYO. STAT. ANN. §§ 21-2-701(a)(ii) & 21-2-704 (2007).
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meaning of the words and do not resort to the rules of statutory construction.”). Also
note that space for preschool programs must be designated as a “closed building” or
determined to be “surplus” in order to include the space within the district’s gross square
footage. See WYO..STAT. ANN. § 21-15-109(c)(i)(A) (2007).

You also inquired about the seeming conflict between WYO. STAT. ANN. § 21-13-
310(a)(xv) (2007) and WYO. STAT. ANN. § 21-15-109(c)(i)(A) (2007). There is no
conflict between the two statutes in that the former deals specifically with preschool
rental income and the later deals with fees for goods and services in general. WYO. STAT.
ANN. § 21-13-310(a)(xv) (2007) reads as follows:

A district shall make an annual computation of the following
revenues:

* %k %k

All other revenues received or collected by the district during
the previous school year, but excluding any amount received
from private contributions and gifts, excluding any revenues
dedicated by law to the payment of bonded indebtedness, and
any revenues from the disposition of school buildings and
land pursuant to W.S. 21-15-114(a)(x), and excluding fees or
other charges imposed by the district for goods or
services, such as rental fees and the price paid for admission
into any place for recreation, entertainment or an athletic
event. Upon application of a district, the department shall
exclude from this paragraph revenue received by the district if
the department finds that the revenue could not be used by the
district to provide educational services to students.

WYO. STAT. ANN. § 21-13-310(a)(xv) (2007) (emphasis added).

When two statutes relate to the same subject matter, “harmonization can be
accomplished by applying the rule that a specific statute will govern over a general
statute.” Stauffer Chem. Co. v. Curry, 778 P.2d 1083, 1093 (Wyo. 1989); Gerstell v.
State ex rel. Dep’t of Revenue & Taxation, 769 P.2d 389, 394 (Wyo. 1989). In this
situation, WYO. STAT. ANN. § 21-15-109(c)(1)(A) (2007) is much more specific in that it
deals with fees or payments received from preschool programs, while WYO. STAT. ANN.
§ 21-13-310(a)(xv) (2007) deals with fees for goods and services in general, within the
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context of local resources. Therefore, these two statutes may be harmonized by giving
them both effect, but providing deference to the more specific statute dealing with
preschool rental income with regard to reporting such rental income as a local resource
on the WDE-100.

CONCLUSION

A school district is required to report rental fees collected from preschool
programs as a local resource on the WDE-100, but only if the district includes the space
used for the program within its gross square footage. Moreover, the space must be
designated as a closed building or determined to be surplus. See WYO. STAT. ANN. § 21-
15-109(c)()(A) (2007). Finally, general rules of statutory construction mandate that the
requirements for reporting preschool rental income as per WYO. STAT. ANN. § 21-15-
109(c)(i)(A) (2007), the more specific rule, must prevail over the more general rule of
WYO. STAT. ANN. § 21-13-310(a)(xv) (2007).

If you have any further questions or concerns, please do not hesitate to contact this
Office.

Sincerely,

Bruce A. Salzbur
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